НОВИНИ
Мета кампанії ‒ сформувати культуру безбар’єрності через інформаційні заходи, приклади доступності та активну участь громадян, бізнесу й влади.
Відмовляючись від бар'єрів, ми відкриваємо двері для різноманітності та взаєморозуміння. Безбар'єрне середовище - це місце, де кожна людина, будь-яких віку чи можливостей, може відчувати себе комфортно і важливою частиною. Це означає, що немає перешкод чи обмежень, які заважають людям взаємодіяти, вчитися та грати разом.
В рамках цього тижня по всій країні проходитимуть обговорення актуальних питань пов’язаних з безбар’єрністю, відбуватимуться культурно-мистецькі та просвітницькі заходи щодо висвітлення певних досягнень, пошуку нових рішень та обміну знаннями в цій сфері.
Окрема увага в межах ініціативи приділятиметься розвитку культури поваги до гідності кожної людини, незалежно від віку, фізичних можливостей, статі чи інших чинників.
Безбар’єрність — це концепція, що передбачає створення умов, у яких всі люди, незалежно від їхніх фізичних, сенсорних, інтелектуальних чи інших особливостей, мають рівний доступ до різних аспектів суспільного життя. Це шлях до створення комфортного середовища, де немає обмежень і кожна людина має можливість реалізувати свій потенціал.
У 2021 році за ініціативи першої леді України Олени Зеленської прийнята Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.
Цим документом передбачено створення безбар’єрного простору в Україні за шістьма основними напрямками:
- Фізична безбар’єрність – створення середовища, в якому громадські споруди та публічні місця, транспорт і послуги є фізично доступними для всіх суспільних груп.
- Інформаційна безбар’єрність – умови, за яких люди, незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей, мають доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, що враховують їх потреби та можливості.
- Цифрова безбар’єрність – забезпечення доступу до інформації, комунікації, публічних та інших послуг онлайн для всіх суспільних груп, включаючи літніх людей, людей з інвалідністю, людей, які проживають у сільській місцевості тощо.
- Суспільна та громадянська безбар’єрність – передбачає забезпечення рівних можливостей участі всіх людей та суспільних груп у житті громад та держави.
- Освітня безбар’єрність – створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, включаючи освіту протягом життя.
- Економічна безбар’єрність – забезпечення умов та можливостей для працевлаштування, заняття підприємництвом молоді, жінок, літніх людей, людей з інвалідністю тощо.
Національний тиждень безбар’єрності — це не просто інформаційна кампанія, а крок до суспільства, в якому кожен має право на гідне, зручне і повноцінне життя.
Довідник безбар'єрності: https://bf.in.ua/
Гайд безбар’єрних подій: https://bbu.org.ua/gaid-bezbar-iernih-podii/
Рекомендації щодо викладення інформації суб’єктами владних повноважень у форматах, що забезпечують доступність її сприйняття: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1046-2023-%D1%80#Text
Типові рішення щодо використання кольорів та дизайну: https://mcsc.gov.ua/wp-content/uploads/2025/02/rekomendacziyi-brendbuk.pdf
Підрозділи, які працюють у звичайному режимі:
- вул. Олекси Тихого, м. Краматорськ;
- вул.
Європейська, м. Костянтинівка;
- вул. Шнурківська, м. Слов’янськ.
Структурні
підрозділи, в яких тимчасово припинено надання послуг:
- вул.
Дружби, м. Торецьк;
- вул. Незалежності, м. Бахмут;
- вул. Сахненка, м. Дружківка;
- м-н Гірник, м. Покровськ.
Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя
- - дотримуватися правил особистої гігієни;
- - ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- - мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- - користуватися індивідуальним посудом;
- - запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- - регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- - окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- - для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- - добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- - дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- - використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- - вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- - використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- - мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- - не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- - при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- - не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- - не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- - не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- - уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
- - при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
- За посиланням з офіційного сайту Міністерства охорони здоров'я України http://moz.gov.ua/article/health/profilaktika-gostrih-kishkovih-infekcij-rjatue-zhittja-
Ознайомитися з наявністю лікарських засобів можна в розділі Доступні ЛІКИ
Подивитися поширені запитання можна в розділі - Поширені запитання
Ознайомитися з розділом ціни - Прейскурант цін